5 vanlige fotskader du bør vite om

5

Som alle med fotpine eller fotskade allerede vet, er føttene en veldig viktig del av kroppen din. Faktisk er en fjerdedel av beinene i kroppen din i føttene dine. Hver fot og ankel har 26 bein, 33 ledd og over 100 leddbånd, sener og muskler.

Føttene dine er ansvarlige for mange forskjellige funksjoner, og gir deg balanse, fleksibilitet og mobilitet for å navigere gjennom dagen. Noen ganger er det lett å ta føttene dine for gitt, til du opplever en eller annen form for fotpine eller skade.

Det er mange forskjellige ting som kan forårsake smerter i føttene, inkludert noe så enkelt som skoene du velger å bruke. Her er en oversikt over 5 medisinske tilstander som kan forårsake smerter i føttene.

1. Gikt: Denne artritt har en tendens til å forårsake plutselige angrep av smerter og ubehag, vanligvis rundt storetåens grunnområde. Ofte er et giktangrep ledsaget av hevelse, varme og rødhet. Vanligvis skyldes denne tilstanden urinkrystaller som bygger seg opp i blodet. Hvis du tror du kan ha gikt i foten, bør du søke kvalifisert lege for å få en nøyaktig diagnose og behandlingsalternativer.

2. Bunioner: Selv om denne smertefulle tilstanden ofte er forbundet med å ha for trange sko, kan den også kjøre i familier og være assosiert med genetikk. Etter en lang periode med trykk mellom første og andre tå, kan knuter begynne å utvikle seg. Knuter er benete støt som består av bløtvev og bein. De er ofte ledsaget av hevelse og smerte. Og hvis de vedvarer, kan det føre til andre typer fot- og tåpine.

3. Mortons nevrom: Når du lider av Mortons neurom kan det føles som en skytende smerte i foten din eller at du står på en liten stein. Denne ubehagelige nervetilstanden forårsaker opphopning av vev og nerver rundt tærne og noen ganger fotballen din. Smerten kan føre til at foten din svir eller til og med føler seg nummen. Over tid hvis det ikke blir behandlet, kan det bli vanskelig å gå, ettersom det blir stadig mer smertefullt å legge press på foten.

4. Plantarfasciitt: Denne vanlige tilstanden beskrives generelt som intense hælsmerter. Smerten pleier å være mest merkbar først om morgenen, og den kan også virke etter å ha sittet eller vært inaktiv i lang tid. Det tykke båndet av vev, kalt plantar fascia, blir betent og gir ubehagelig smerte langs hælen og midtfoten. Heldigvis kan plantarfasciitt vanligvis behandles gjennom regelmessig tøyning, riktig fottøy og andre medisinske midler om nødvendig.

5. Bursitt: Dette er en tilstand som kan forekomme over hele kroppen, inkludert steder som hofte og tær. Bursitt er en overforbrukstilstand som skjer i og rundt ledd. Væskefylte sekker kalt bursa har en tendens til å bli betent etter gjentatte bevegelser og har vært kjent for å forårsake alvorlig smerte rundt stortåen. Behandling for bursitt krever vanligvis tilstrekkelig hvile og endring av forskjellige typer aktiviteter som gir lindring for den berørte kroppsdelen.

Å trene på god fothelse og ta vare på føttene er noe som kommer mennesker i alle aldre til gode. Å velge godt fottøy som gir nok støtte og komfort til føttene er alltid viktig. Hvis du lider av fotpine som ikke forsvinner, bør du søke medisinsk hjelp. En kvalifisert doktor vil undersøke deg og kunne identifisere årsaken til fotsmerter sammen med behandlingsalternativer. Hvis du ignorerer kroniske fotsmerter, vil det sannsynligvis bare forverre tilstanden og kan til og med føre til andre fotproblemer.

About the author

Add comment

By user

Recent Posts

Recent Comments

Archives

Categories

Meta