Au! Mine høye buer dreper meg!

A

Personer med høye buer har vanligvis mange fot- og ankelproblemer. En høy bue er formet som bokstaven “C”. Bare formen på foten kan forårsake gangvansker for pasienten. Høye buer er vanligvis genetiske, men kan også være forårsaket av et nevrologisk problem.

Høy fotbue, også kalt cavusfot, gir stivhet i foten og kroppens naturlige evne til å absorbere støt hemmes. Flere andre problemer oppstår vanligvis på grunn av høye buer; hælsmerter, akillessenebetennelse, smertefulle støt på baksiden av hælen kalt beinsporer og buesmerter. Måten foten er formet og høybuede føtter kan korrigeres kirurgisk for å endre måten den lander på. Buen strekkes vanligvis på en merkelig måte og buevevet blir betent og smertefullt. På grunn av ustabiliteten oppstår knyster, eller knottlignende strukturer på siden av foten, og kan bli større. Sener på toppen av foten og ankelen vil vanligvis bli anstrengt på grunn av strukturen til foten. Hvis du har liktorner eller hard hud på stortåen og pinkytåen, er dette noen ganger et resultat av høye buede føtter. Skoene dine kan ikke passe som de skal på grunn av fotens form.

Behandlingen varierer fra pasient til pasient. Det er viktig å ta røntgen for å se om det er det vi kaller ansporing, eller beinvekst (også kalt degenerativ leddskade), som oppstår på grunn av denne fottypen. Grotter eller høybuede føtter kan korrigeres kirurgisk, men vi prøver vanligvis en konservativ behandling, som ofte er den foretrukne behandlingen. Vanligvis vil tilpassede ortoser, som er spesialstøpt til føttene dine, gi lindring for pasientene. En annen enhet vi bruker er en ankelfot-ortose, en bulkere enhet som fullstendig innkapsler foten og ankelen. Sko som ikke støtter en høybuet fot kan være et problem. Vi anbefaler at hvis du har en cavus fottype at du blir vurdert av en fotterapeut. Hvis du har et barn som har denne fottypen, er det svært viktig for dem å bli evaluert for å forhindre skader lenger ned i veien. Tidlig oppdagelse er nøkkelen til sunnere og mindre problematiske scenarier som vil oppstå i foten.

Copyright (c) 2010 Mitchell Wachtel DPM

About the author

Add comment

By user

Recent Posts

Recent Comments

Archives

Categories

Meta