Ekstremt kilende føtter – en kort historie

E

Ekstremt kilende føtter er ikke så uvanlig, men ingen vet egentlig hvorfor. Fysiologer, psykologer, sosiologer og store tenkere som Platon og Galileo har alle forsøkt å forklare kileresponsen. Darwin prøvde å finne ut hvilken hensikt kileresponsen tjener fra et evolusjonært ståsted.

Det er mange teorier, som hovedsakelig har å gjøre med behovet for å beskytte seg mot skade. Nerveendene som genererer kileresponsen er de samme som får oss til å føle smerte, kløe og andre opplevelser.

Når vi blir kilt, har vi en tendens til å trekke oss unna, muligens i et ubevisst forsøk på å beskytte de sensitive områdene på kroppen mot skade. Men det er bare en av teoriene. Som sagt er det ingen som vet sikkert.

Hvordan kiling utviklet seg er en annen kilde til mystikk for forskere av alle slag. Det antas at foreldre lett kiler barna sine som en bindingshandling. Det er med på å etablere tillit.

Søsken kiler vanligvis hverandre som en del av roughhousing og vanlig lek. Men det kan være en dominanshandling.

Omtrent en tredjedel av de spurte rapporterer at de liker å bli kilt. Omtrent like mye sier at de ikke trives med det. Og resten er nøytrale om emnet.

Hvis du har ekstremt kilende føtter, kan det få deg til å føle deg ukomfortabel. Men du burde faktisk være glad. Det betyr at nerveendene og de små blodårene som gir næring til dem er sunne.

Å miste følelsen i fotområdet er et problem som følger med en rekke sykdommer, som diabetes. Det er viktig å være oppmerksom på tapt følsomhet i fotområdet, siden det kan være et symptom på en underliggende skade eller sykdom.

Angstlidelser, eksponering for giftige stoffer, sigarettrøyking, skade på skivene i ryggraden og enhver form for nevropati (nerveskade) kan føre til tapt følelse. Så hvis du har hatt ekstremt kilende føtter og de plutselig blir mindre kilende, kan det være grunn til bekymring.

Noen ganger klarer folk ikke å ta vare på eller ta hensyn til tilstanden til deres følsomme føtter, til de begynner å oppleve problemer. Ikke vent til det er for sent.

Regelmessig fotpleie er viktig for alle, men det er spesielt viktig for personer med diabetes. Sykdommen skader ofte blodårene som forsyner nerveendene og kan til slutt forårsake nevropatier. På grunn av den tapte følelsen kan en diabetiker ikke merke en liten skade før den blir infisert.

Hvis du har ekstremt kilende føtter, vær glad og ta godt vare på dem. Siden de også sannsynligvis er veldig følsomme for andre stimuli, bruk gode polstrede sokker og komfortable, veldesignede sko.

Du vil kanskje unngå den typen som “masserer” mens du går. Det kan være litt for mye “stimulering”. Omslagbare tøfler og elastiske slip-on-stiler er gode valg for å ha på seg rundt i huset.

Det er ingen kur for ekstremt kilende føtter, fordi det ikke er et helseproblem. Faktisk er det et symptom på god helse. Så, smil og nyt!

About the author

Add comment

By user

Recent Posts

Recent Comments

Archives

Categories

Meta