Et intervju med Sheldon Solomon, PhD on Terror

E

Jeg er svært takknemlig til Patrick Shen og Greg Bennick, som produserte Flight from Death: The Quest for Immortality. Filmen deres ga en retning mot mange av synspunktene om Midtøsten som jeg har i dag, og de pekte meg mot lederne av forskningen på tanken til Ernest Becker, hvorav mye nå beskrives, i forkortet form, som Terror Management Teori (“TMT”). Beckers vannskillebok var Denial of Death, først utgitt i 1973. Den vant Pulitzerprisen for generell sakprosa i 1974. Den ble gjort beryktet av president Bill Clinton, som sa at han hadde den med seg på bryllupsreisen.

Professor i psykologi Sheldon Solomon, ved Skidmore College, er en av de viktigste etterforskerne av denne forskningen. Dette intervjuet med Sheldon Solomon, og et annet med hans kollega Jeffrey Greenberg, professor i psykologi ved University of Arizona, Tucson, ble utført kort tid etter å ha sett Flight from Death for første gang. Slik definerte Sheldon TMT i intervjuet vårt:

Sheldon:

“Teori om terrorhåndtering ble opprinnelig avledet fra ideene til Ernest Becker, som på 1970-tallet skrev en serie bøker der han hevdet at den unike menneskelige bevisstheten om døden har mye å gjøre med omtrent alt som mennesker gjør. dag til dag. Argumentet hans er at folk er de eneste skapningene som er smarte nok til å gjenkjenne at vi er her, og hvis du vet at du er her, innser du også at du ikke alltid vil være i nærheten. at vi innser at vi vil dø en dag, og at våre dødsfall kan inntreffe når som helst, av grunner som vi aldri kunne forutse eller kontrollere. Vi erkjenner også at vi er dyr og at vi, enten vi liker det eller ikke, er ikke viktigere enn øgler eller poteter.

«I følge Becker ville alle disse erkjennelsene gi opphav til potensielt svekkende terror, men for det faktum at mennesker, ganske smart, men ikke nødvendigvis bevisst, løste dette eksistensielle dilemmaet ved å skape og vedlikeholde det som antropologer i dag kaller «kultur». Beckers poeng var at mennesker konstruerer kulturelle verdenssyn, oppfatninger som vi deler med andre mennesker i gruppene våre, som i hovedsak gir oss en følelse av at vi er individer av verdi i en meningsverden. Når vi har disse troene, når vi selvsikkert abonnerer på en tro på at vi har mening og verdi, som igjen gir oss en følelse av at vi kan leve evig, enten bokstavelig talt i sammenheng med forskjellige religioner, som gir håp om et liv etter døden, eller symbolsk bare ideen om at håndgripelige representasjoner av våre kulturen vil bestå likevel.”

Hopp over:

«Du kaller det «Terror Management Theory». Kalte du det det før 9/11?”

Sheldon:

“Ja absolutt.”

Sheldon fortsatte med å si at fordi kulturen vår beskytter psyken vår fra frykten for døden, hvis noen utfordrer vårt verdensbilde eller kultur, føler vi ofte behov for å forsvare det verdensbildet på en rekke måter. Hvis vi er desperate nok, kan vi til og med være villige til å drepe andre, som ikke abonnerer på vårt verdensbilde, noe som ganske elegant forklarer de fleste krigene i menneskets historie. Professor Solomon påpeker at omtrent 175 millioner mennesker ble drept i det 20. århundre alene, på grunn av at en gruppe forsøkte å endre en annen gruppes verdenssyn ved hjelp av vold.

Vi kan se med litt refleksjon at mye av det som skjer angående livet i Midtøsten, og med terrorisme, er direkte relatert til disse ideene.

Selv om jeg ikke liker å bli sammenlignet med en øgle eller potet, må jeg bedrøvelig innrømme at døden min er uunngåelig, og at jeg, på det laveste nivået, er en mage, utstyrt med tenner, som etterlater store mengder avfall i verden, mens de bare konsumerer andre levende ting, i deres flokker, flokker, skoler, hager og frukthager. Jeg snakker kun for meg selv! Likevel føler jeg en sterk tilknytning til et øverste vesen, som vi kaller Gud, så jeg fant Sheldons kommentar ganske urovekkende, og sannsynligvis uakseptabel og nedsettende mot hellige skikkelser i mange deler av verden.

Sheldon korrigerte meg umiddelbart. Sheldon sa at Becker, selv, var en veldig religiøs mann, og at psykologi bare slipper én av ved dørstokken til religion.

Alle Guds barn vet at det er noen punkter som ikke nå eller noen gang vil bli, forklart av vitenskapen. Det er på dette tidspunktet at religion gir oss tro på det absolutte. Men akkurat som religioner er modaliteter for stort godt, kan de også være modaliteter for stort ondt. Alle åndelige veier og verdenssyn har vært på begge sider av denne ligningen, fra tid til annen. Jeg tror at det er i å lage den distinksjonen, på den hellige/uhellige vinglingen, der menneskehetens fremtid henger i en tynn tråd.

About the author

Add comment

By user

Recent Posts

Recent Comments

Archives

Categories

Meta