Femfotsproblemer forårsaket av flate føtter

F

Flatføtter er vanlig rundt om i verden, og er kilden til mange fotproblemer hos de som ikke går barbeint fra tidlig alder (som er stort sett det meste av verden). En flat fot vil kreve at kroppen tilpasser seg noe til den ekstra fotfleksibiliteten, og vil tvinge kroppen til å bruke energi på å forhindre at foten kollapser for mye og gjør det anstrengende å gå. I sin tur endres mange aspekter av hvordan en fot normalt skal fungere, og foten kan utvikle belastninger, smerter og til og med deformitet. Denne artikkelen diskuterer fem av de viktigste problemene som de med flate føtter kan utvikle.

1) Hælsmerter

Hælsmerter er det vanligste fotproblemet forbundet med flate føtter. Når foten flater ut, strekker og tøyes vevet på bunnen av hælen, spesielt et gummiaktig ligament kalt plantar fascia, for hvert skritt. Dette er en daglig prosess som skjer over et helt liv. Til slutt, etter at en minimal skade som de fleste ikke en gang legger merke til, vil denne belastningen gradvis føre til at det oppstår mikroskopiske rifter i vevet. Til syvende og sist fører dette til betennelse i plantar fascia og andre omkringliggende strukturer. Buetrøtthet vil også utvikle seg, noe som gjør det vanskelig å stå på plass eller gå over lengre tid. Ettersom denne belastningen fortsetter i hælen og buen, forverres tilstanden og smerten vil da utvikle seg enten på morgenens første trinn, etter en liten stund med aktivitet, eller begge deler. Smertene i hælen og buen kan bli så intense at ikke engang en støttende sko er behagelig. Selv om mange mennesker antar at denne smerten er assosiert med en spore på hælbenet, er i virkeligheten en benspore sjelden årsaken til smerte i bunnen av hælen.

2) knyster

Bunions er en svært komplisert deformitet av stortåleddet, men er mest direkte knyttet til flate føtter. Selv om noen mennesker er født med knyster på grunn av en defekt i dannelsen av det lange beinet knyttet til stortåen (første metatarsal), utvikler de fleste knyster i løpet av en lang periode. Når noen utvikler en knyst, begynner den første metatarsal en gradvis forskyvning mot innsiden av foten i retning av motsatt fot. Sammen med dette forskyves storetåens bein gradvis mot den andre tåen ettersom visse deler av leddet strammer seg og visse deler løsner. Måten kroppen må tilpasse seg til å gå med flatfot har en direkte effekt på muskel- og vevsubalansen som tvinger disse beinene til å bevege seg i utgangspunktet. Resultatet er en stor støt på innsiden av foten som gnis mot sko. Denne bumpen kan bli betent, og til slutt vil selv veldig brede sko fortsatt irritere den. Over tid vil misdannelsen slite ned selve stortåleddet, noe som fører til leddgikt som vil forårsake smerte selv når man er barbeint.

3) Hammertær

Hammertær utvikler seg på samme måte som knyster. Belastningen kroppen må gjennomgå for å holde en flat fot stabil vil til slutt føre til at tærne (annet enn stortåen) trekker seg sammen oppover, og danner en hammertå. Selv om høye buer også kan forårsake hammertær av en annen grunn, er den vanligste årsaken flate føtter. Når baksiden av tærne trekker seg sammen ved den første “knoken”, trekker endene av tærne seg nedover. Dette fører til tær som har for mye press på toppen mens de er i sko, samt tær som har for mye press på tåtuppen når den drives nedover i skoen eller bakken. Liktorn kan utvikle seg når huden prøver å beskytte seg mot dette økte trykket. Den harde huden på maisen kan være smertefull hvis den er for tykk. Selv om skobruk vanligvis fører til at hammertærne blir smertefulle, kan tåen over tid bli smertefull selv med barbeint gange ettersom leddene stivner og blir mindre fleksible. Sammentrekningen av tåen kan til og med skyve leddet i det lange beinet som finnes ved bunnen av hver tå nedover, noe som fører til leddbetennelse og smerter i fotballen.

4) Senebetennelse

Flate føtter kan føre til at mange forskjellige deler av føttene belastes. Spesielt en sene kan strekke seg til et punkt hvor den faktisk degenererer og forverrer en flatfot. Denne senen kalles den bakre tibiasenen, og den er plassert på innsiden av foten nær ankelleddet. Senen starter fra muskelen med samme navn i leggen, og vikler seg deretter bak ankelbeinet og fester seg til et bein på innsiden av foten. Når foten flater, strekker innsiden av foten seg. Denne senen strekker seg sammen med den, og svekkes til slutt på grunn av belastningen på senefibrene. Jo mer senen svekkes, jo mer begynner den å degenerere. Til slutt blir senen frynsete og betent, noe som forårsaker smerte og funksjonshemming gjennom en prosess som kalles senebetennelse (som betyr senebetennelse). Hvis denne prosessen fortsetter i løpet av flere år, kan senen degenerere til en tilstand hvor den ikke lenger kan repareres. På det tidspunktet er det mulig at bare en kirurgisk sammensmelting av foten til riktig posisjon vil gjenopprette funksjonen. Ikke alle som har flate føtter vil utvikle denne senebetennelsen, men flate føtter gjør denne seneskaden mer sannsynlig.

5) Ankelsmerter

Smerter i ankelen kan ha en rekke årsaker. En årsak er spesielt på grunn av flate føtter. Når foten flater ut, kommer yttersiden av foten i tettere kontakt med yttersiden av ankelen. Når dette skjer, utvikler noen individer en tilstand som kalles “impingement-syndrom”, der foten treffer ankelen når den flater ut. Dette kan skape en rekke smerter fra vag og kjedelig til skarp, følt langs toppen av foten nær yttersiden av ankelen. Delvis på grunn av ben- og bløtvevskompresjon, kan smerten merkes ved lengre gange eller stående. Det er vanligvis verre på slutten av dagen, og kan forverres av floppy eller fleksible sko. En nerve i denne generelle regionen kan bli irritert av kompresjonen, så vel som et hulrom i et ledd som finnes under ankelleddet kalt sinus tarsi. Denne tilstanden er noen ganger vanskelig å identifisere, da symptomene kan være vage og uspesifikke for mange leger som ikke er godt trent i foten og ankelen.

Mange av de ovennevnte problemene kan forebygges, eller i tilfelle av bendeformitet, bremses, ved bruk av støttende sko og reseptbelagte skoinnlegg kalt orthotics. Butikkkjøpte innsatser kan hjelpe, men er ineffektive når det gjelder å tvinge foten til å holde seg helt i en “normal” stilling. Kirurgisk rekonstruksjon av den flate foten er et alternativ, men er generelt forbeholdt det relativt lille antallet mennesker som ikke tåler ortos, eller de der ortos ikke ga lindring. Behandling er tilgjengelig for alle de ovennevnte tilstandene når og hvis de utvikler seg. Ved smertefulle knyster og hammertær er kirurgi vanligvis nødvendig med mindre symptomene er milde. Alle de andre forholdene diskutert ovenfor kan enkelt behandles uten kirurgi hvis de identifiseres tidlig nok. Riktig vurdering av en fot- og ankelspesialist (fotterapeut) kan føre til identifisering og omfattende behandling av disse tilstandene. Å starte prosessen med å besøke ens fastlege kan være en start, men generelt er det nødvendig med tjenester fra en spesialist på grunn av kompleksiteten til den flate fotstrukturen og forholdene som følger.

About the author

Add comment

By user

Recent Posts

Recent Comments

Archives

Categories

Meta