Fothelse og hvordan ortotikk kan hjelpe

F

Mange mennesker unødvendig lider av fotpine når de kan dra nytte av komforten til ortotikere. Ikke alle tror de trenger orthotics, men mange av de typer fotpine som mennesker opplever kan lindres med tilpasset ortose.

Her er noen av de grunnleggende spørsmålene du kan ha om ortotikk:

Hva er ortotikk?

Ortotikk er egentlig tilpassede fotstøtter. De er designet spesielt for de unike behovene til føttene dine, og passer mye bedre enn ‘generisk’ ortose som kan kjøpes fra en butikk.

Hva er forskjellen mellom tilpasset ortose og vanlige skoinnlegg?

Vanlige innleggssåler er designet for å gi en puteeffekt og gi støtdemping. De kan føle seg komfortable i utgangspunktet, men dette forsvinner raskt. De er ikke designet for å korrigere overpronasjon, som er en tilstand som inkluderer fallende buer og rulling innover føttene og anklene. Tilpasset ortotikk er imidlertid designet for å korrigere og optimalisere fotfunksjonen. Vanlige innleggssåler kan også ha buestøtte, men de pleier for det meste å være laget av myke materialer, og derfor er støtten de gir ofte for svak til å være til nytte.

Trenger jeg ortose?

Folk som lider av smerter i buen eller hælene, finner vanligvis ut at ortotikk er en god løsning for dem. Hælsmerter (kalt Plantar Fasciitis) kan være ekstremt ubehagelige, og tilpassede ortotiske midler kan bidra til å redusere denne smerten ved å støtte buen bedre.

Over 70% av menneskene opplever ‘overpronasjon’, som også er kjent som flate føtter eller fallne buer. Dette kan resultere i smerter i foten, men også i andre deler av kroppen som rygg og hofter.

I tillegg kan ortotikk fungere som et forebyggende tiltak. Når vi blir eldre, begynner buene å falle. Bruk av ortotikk kan redusere effekten av falne buer og smerten forbundet med det. Uansett hvor ‘høy’ buen din er nå, vil den falle når du blir eldre. Ortotikk kan spille en viktig rolle i å opprettholde buen når naturen tar sin gang.

Hvor lenge varer ortotikk?

De fleste tilpassede orthotics vil vare fra 2-5 år avhengig av slitasje. De må byttes ut hvis føttene dine fortsatt vokser eller hvis du har en fotoperasjon som kan påvirke fotens form.

Er kostnaden dekket av forsikring?

Ortotikk dekkes ikke av OHIP (i Ontario). Noen utvidede forsikringsplaner dekker deler av eller hele kostnaden for ortotikk.

About the author

Add comment

By user

Recent Posts

Recent Comments

Archives

Categories

Meta