Hvorfor blir kvinners føtter større når de blir eldre?

H

Det er mange grunner til at kvinners føtter blir bredere når de blir eldre. Noen av årsakene inkluderer vektøkning og en aldrende befolkning. Vi har nok alle lagt merke til at folk generelt sett er større i dag enn for mange år siden. Vektøkning gir mer press på føttene mens du står eller går, noe som får leddene og leddbåndene til å jobbe hardere for å beholde strukturen på føttene. Jo mer press føttene må tåle, jo mer vil føttene dine strekke seg eller spre seg. Når føttene blir eldre, mister de fettpolstring og blir bredere og lengre, noe som resulterer i lavere buer og problemer som liktorn og calluses. Strukturelle endringer kan påvirke balanse og gange. Med tiden vil føttene slutte å gå tilbake til sin normale form, og størrelsen på sikt vil bli bredere og lengre. Når vi blir eldre, begynner leddbånd og bløtvev å bli svakere og miste elastisitet, noe som får føttene til å bli bredere og flate.

Godt tilpassede sko med nok demping og støtte kan hjelpe med dette. Etter hvert som foten blir bredere, lengre og mindre polstret, blir plantar fascia -senen som går langs sålenes lengde og utgjør buen strukket; dette bidrar til å senke buen. En nedre bue kan føre til at det dannes knuter. Kvinner er tilbøyelige til å ha bredere føtter på grunn av pronasjon. Pronasjon er når buefeltet på innsiden av foten ruller innover mot bakken. Kvinner har en tendens til å ha bredere hofter som gjør pronasjon mer vanlig hos kvinner enn menn. Ben er laget for å snu innover ved knærne, noe som kan føre til pronasjon ved føttene. Hvis en kvinne er overpronert, vil det se ut som om hun har flate føtter. Pronated føtter er bredere enn upronerte føtter og får dem til å se større ut. En annen grunn når kvinner klager over å ha bredere føtter er under graviditet.

I løpet av denne tiden frigjør kroppen hormoner som slapper av myke vevsstrukturer som leddbåndene. Denne hormonelle forandringen sammen med den naturlige vektøkningen under graviditet er kjent for å øke kvinnens skostørrelse. Kvinner har en tendens til å bruke mye tid på å gå og stå på harde overflater, noe som kan føre til misdannelser i foten. Fotdeformiteter som hammer og knoller er forårsaket av å ha dårlig passform sko oftere enn ikke. Føtter kan endres i størrelse når vi blir eldre eller tyngre. Helseproblemer som diabetes, sirkulasjonsproblemer og hjertesykdom kan forårsake hovne ankler og føtter, slik at de ser større ut. Salgstall viser at gjennomsnittlig kvinnestørrelse på skoen har gått opp fra en femmer de siste fem årene. Dette betyr at etterspørselen etter de større størrelsene, som de ni, tiere og elleve også stiger. Denne økningen har vært knyttet til fedmeepidemien.

Medisinske eksperter mener at inntak av mat med høy tetthet som pizza og bearbeidet mat i puberteten stimulerer veksthormonet. Dette øker ikke bare midjestørrelsen, det påvirker også andre deler av kroppen, for eksempel føttene. Hva forårsaker smerter i føttene? Nesten alle kvinner har opplevd kjedelig vondt eller bankende føtter en gang i livet. Det er mange grunner til dette, men for det meste er dårlig tilpassede sko skylden. De fleste tåler smerter i føttene som en del av livet. Fotsmerter og ubehag er generelt et tegn på at noe ikke stemmer, kroppen din prøver å sende deg en melding. Hvis du gjør noe med det da, vil det spare deg for unødvendig smerte i fremtiden. Foten er designet for å tilpasse seg ujevnt underlag. Likevel er harde og flate typer overflater de fleste befinner seg å gå på i disse dager.

Dessverre gjør menneskelige føtter ikke så godt på denne typen overflater. Society of Chiropodists and Podiatrists (SCP), det ledende fagorganet for registrerte kiropodister og fotterapeuter i Storbritannia, har uttalt at 37% av britiske kvinner har kjøpt dårlige sko i sommersalget og 80% kvinner har lidd av fotproblemer . Studien har funnet ut at kvinner ignorerer konsekvensene av å kjøpe og bruke dårlige sko bare for mote skyld. Mange fotproblemer oppstår på grunn av dette. Av de 80% av kvinnene som tåler fotproblemer på grunn av dårlige sko består av 39% med sprukne hæler, 19% som har voksende tånegler, 15% som har knuter og 24% resulterende liktorn på føttene.

De fem beste fotproblemene i Storbritannia er:

27% – Sprukne hæler

26% – Veruccas

26% – Soppinfeksjoner

19% – Tånegler som vokser

16% – Liktorn

Blemmer er også en annen årsak til dårlig passform sko. År med bruk av dårlig passform sko kan ta sin toll på føttene. Problemer som bunioner, neuromer og hammertoer kan oppstå. For ikke å glemme leddgikt. Utsikt over fotproblemer kan øke sjansene for å utvikle slitasjegikt i føttene. Nesten halvparten av menneskene i 60- og 70 -årene har leddgikt i føttene eller anklene. Dårlige sko er også en fare for personer med diabetes. Noe så enkelt som feil størrelse sko kan sette de med diabetes i fare for alvorlige fotproblemer som kan føre til amputasjon. Vi tror alle at ‘killer’ høye hæler er skoene som vil gi deg de fleste problemene. De forårsaker problemer, men slip-on sko som baneskoen er den verste av dem alle, siden de ikke gir støtte, de pleier å være for smale i tåen og få foten til å glide fremover og klemme tærne.

Vanlig fotproblem

  • Blærer – forårsaket av friksjon ved gnidning mot dårlig tilpassede sko.
  • Bunion – en hevelse på siden av stortåen, forårsaker smerter og forverres ved å bruke dårlig tilpassede sko.
  • Inngrodde tånegler – stramt fottøy og sokker i dårlig tilpassede sko forverrer denne tilstanden.
  • Liktorn – hard og tykk hud på områder av foten der det er mye trykk eller gnidning på huden.

Bunioner

Knuter blir forårsaket når tærne skyves ut av normal posisjon. Dette forårsaker en klump på siden av foten som kan være veldig smertefull og hovent. Bruk av tettsittende sko kan forårsake dette.

Liktorn og calluses

Skinnets måte å beskytte seg mot gjentatt trykk og friksjon er å bygge opp harde lag med hudceller der irritasjonen har oppstått. Når denne oppbyggingen skjer på toppen av eller mellom tærne kalles liktorn. Calluses er hard hud som er tykk og gulaktig på fotsålen.

Hammertoes

En hamertå er når en av de mindre tærne begynner å ligne en klo, når de ytre tærne er bøyd i stedet for rette. Bruk av dårlige sko som eksepsjonelt høye hæler eller spisse sko kan forårsake hammerto. Denne typen sko tvinger tærne til en unaturlig form som får musklene i tærne til å forkortes og danner en hamertå. Personer med diabetes er mer sannsynlig å utvikle hamertonger; ekstra forsiktighet er nødvendig for å sikre at riktige sko brukes for å forhindre dette. Bruk av riktige sko og pass på føttene er et must med den hektiske livsstilen kvinner fører i dag.

About the author

Add comment

By user

Recent Posts

Recent Comments

Archives

Categories

Meta