Hvorfor riktig passform av sko er viktig

H

Sjansen er stor for at du kjenner skostørrelsen din, eller forhåpentligvis kjenner du skostørrelsen. Den riktige skostørrelsen er nøkkelen til den ultimate komforten for føttene. Tross alt vil du ikke ha for små eller så store sko at skoene lett glir av føttene.

Det er imidlertid ikke sikkert at du kan finne den riktige skoen for foten din basert på størrelsen alene. Hvis du har unormalt formede føtter eller føtter som ikke er typiske, vet du at enkel størrelse ikke vil sikre en behagelig passform. For eksempel kan føttene dine være smale og “svømme” i en sko i standardstørrelse, eller foten din er bred og trenger mer bredde enn en tradisjonell sko.

I tillegg til komfort, hvorfor er riktig skostørrelse viktig? Her er noen grunner til å ikke prøve å klemme foten i en søt leilighet eller nøye deg med å bruke løse joggesko:

Konstant, ubehagelig slitasje. Bortsett fra å være ubehagelig å ha på, kan feilmonterte sko også gjøre vandring uutholdelig og pinlig. Å alltid måtte stoppe for å få foten tilbake i skoene eller å måtte stoppe hele tiden for å hvile dine ømme, hovne føtter fra tettsittende sko, gjør det å gå rundt et ork. Den konstante bekymringen for at skoene skal falle av eller forårsake ubehag, kan være pinlig og hindre deg i å nyte øyeblikket.

Når føttene dine gjør vondt, er du mindre motivert til å bruke dem, noe som kan senke lysten og evnen til å trene og ta vare på resten av kroppen din.

Økt risiko for fotproblemer. Blemmer er ikke morsomme, og avhengig av størrelse og plassering kan de gjøre det vanskelig å flytte rundt. Overdreven gnidning av løstsittende sko og altfor tette begrensninger av sko med liten passform kan forårsake flere fotproblemer som liktorn, knuter og inngrodde tånegler. Fotproblemene gjør ikke bare vondt og forårsaker ubehag, de kan også få føttene til å se dårlige ut, noe som forbedrer litt selvbevissthet for noen mennesker.

Fotproblemer forbundet med dårlige sko kan også føre til rygg-, hofte-, kne- og ankelproblemer som kan føre til redusert mobilitet og livskvalitet.

Ting du må huske på når du handler sko

Selv om sko shopping kan virke som en rett frem hendelse, er det verdt å bli minnet om at føttene våre endrer seg over tid. Føttespesialister anbefaler å måle føttene en gang i året. Visse livshendelser som å få barn og aldring kan få føttene til å utvide, forlenge eller forkorte. Hos mange mennesker er det vanligvis en fot som er lengre enn den andre. Når du handler sko, planlegg turen senere på dagen når hevelsen i føttene har gått ned. Det anslås at føttene svulmer 10-15% i løpet av dagen, med den mest hevelse som oppstår midt på dagen når du sannsynligvis er mest på føttene.

Ulike skoprodusenter designer og styler skoene sine annerledes. Passformen til hvert par sko kan også være vesentlig forskjellig. Det er ikke uvanlig å passe en størrelse i ett skomerk og ha en annen størrelse i en annen. Det er viktig å bruke tid på å prøve forskjellige sko fra produsenter for å få en følelse av om hvert par passer for føttene dine.

Og, selvfølgelig, for å unngå ubehag, forlegenhet og fotproblemer, som f.eks inngrodde tånegler, forbundet med dårlig passende sko, unngå flate, støttende sko som flip-flops og sko med høye hæler og en liten tåboks.

Hvis du ikke er sikker på hva som er riktig skostørrelse og passform for foten din, bør du bestille time hos din lokale fotspesialist.

About the author

Add comment

By user

Recent Posts

Recent Comments

Archives

Categories

Meta