Intervjutips – Intervjuer er en toveis gate

I

Jeg slo nylig opp definisjonen av “jobbintervju” på nettet, og her er det jeg fant:

Dictionary.com sa “et intervju for å avgjøre om en søker er egnet for en stilling”;

Wikipedia definert det som “en prosess der en potensiell ansatt blir evaluert av en arbeidsgiver for potensiell ansettelse i deres selskap, organisasjon eller firma. I løpet av denne prosessen håper arbeidsgiveren å finne ut om søkeren er egnet for jobben eller ikke.”

Ulike andre kilder bekreftet forestillingen om at intervjuer er for å vurdere kandidater, og antydet at kontrollen av prosessen utelukkende lå hos ansettelsesselskapet. Dette er egentlig ikke tilfelle, da det er like mye en mulighet for kandidater til å vurdere egnetheten til stillingen som tilbys. Når arbeidssøkere går inn i hvert intervju med den mentaliteten at deres eneste ansvar er å bevise sin verdi overfor arbeidsgiveren, setter de seg opp for å mislykkes.

Hvis du intervjuer i sommer for praksisplasser eller utdannede stillinger, sørg for at du er rett i spørsmålene dine slik at intervjuet flyter mer som en naturlig samtale i stedet for en eksamen. Hvis du kommer til slutten av et intervju og du blir spurt “Så har du noen spørsmål til meg?”, så har du gått for sent til å finne ut av stillingens vanskeligheter. De fleste vil bruke dette som en mulighet til å finne ut mer om egenskapene den vellykkede kandidaten bør ha, og andre nødvendige detaljer i stillingen. Men hvis du skulle finne svarene på slike spørsmål tidligere i intervjuet, kan du skreddersy svarene dine for å passe kravene. Hvorfor vente til slutten?

Et intervju skal være en toveis gate og trives med engasjement. Faktisk lykkes ethvert møte mellom mennesker i enhver sammenheng bare når alle parter aktivt kommuniserer. Har du noen gang vært på en date der den andre personen bare nikker og lytter til det du sier uten noe interessant å bidra med i samtalen? Kanskje du kan ha undervist et kreativt skrivekurs til grunnskoleelever som aldri bidro til diskusjonen. Et intervju er en lignende situasjon og å stille spørsmål gjennomgående viser ikke bare en stor interesse for rollen, men viser dine mellommenneskelige ferdigheter.

Her er en liste over noen spørsmål du kanskje bør vurdere å stille i intervjuet. Prøv og segue inn i dem også; unngå å slippe dem inn tilfeldig når det er upassende:

 • Hva er noen av utfordringene knyttet til denne stillingen?
 • Hvordan vil du beskrive den ideelle kandidaten for denne stillingen? Hvilke egenskaper bør de ha?
 • Hvordan vurderer du om jeg gjør en god jobb? Er det noen spesifikke vurderingsberegninger?
 • Hva er den sannsynlige karriereutviklingen for denne stillingen i din bedrift?
 • Hvordan vil du beskrive organisasjonskulturen?

Jeg tror det er en fordel å stille passende spørsmål som også vekker personlig respons fra ansettelseslederen. Det viser at du ikke bare er interessert i jobben som tilbys, men også menneskene bak selskapet og deres større bilde. Her er et eksempel:

 • Hva liker du best med å jobbe for dette selskapet? (I mitt forrige selskap ble alle i intervjupanelet overrasket da en av kandidatene ble spurt om dette. Jeg husker at vi gikk rundt i rommet og svarte en etter en, og det virket åpenbart at vi alle var i harmoni med hverandre. Vi tilbød senere den nevnte kandidaten en stilling, og han ble ikke påvirket av selve jobben, men heller av menneskene han skulle jobbe med.)
 • Hvis du kunne endre noe ved selskapet, hva ville det vært? (Noen vil kanskje mene at dette er kontroversielt [perhaps more so in Asia], men jeg tror det er relevant og viser at du har råd til å spørre hva de fleste andre er redde for. Tross alt er det aspekter ved enhver jobb du ikke kommer til å like – Paven ville sannsynligvis hate å svare på kritikk mot den katolske kirken i media, Michael Phelps skulle sannsynligvis ønske at han lå i sengen og sov i stedet for å ta runder ved mange anledninger, og jeg som nystartet gründer hater å gjøre administrative oppgaver. Disse tingene må bare gjøres!

Hvis intervjuet har utviklet seg vellykket basert på en sunn dialog, bør det kulminere til at intervjueren spør deg “Så har du noen ANDRE spørsmål til meg?”. Dette er en betimelig mulighet til å stille noen avslutningsspørsmål hvis de ikke har blitt besvart tidligere:

 • Basert på screeningsprosessen så langt, besitter jeg kompetansen som kreves for å utmerke seg i denne rollen?
 • Er det noen egenskaper du føler jeg må forbedre for å lykkes i denne rollen?
 • Er det noe mer du vil vite om meg for å vurdere om jeg er egnet for denne rollen?
 • Hva er prosessen videre? Når vil kandidatene bli varslet om utfallet?

Det er så mange andre intelligente spørsmål som kandidater kan stille i intervjuer, at det ville være umulig å lage en definitiv liste. Kjernen i spørsmålet bør være å svare på en måte som illustrerer at du er den beste personen for jobben.

Hvis du synes disse tipsene var nyttige, kan du gjerne dele dem med venner og andre i nettverket ditt som søker arbeid.

About the author

Add comment

By user

Recent Posts

Recent Comments

Archives

Categories

Meta