Kryoterapi for vorter og verrucas

K

Hva er kryoterapi?

Kryoterapi er en metode for å fryse levende vev ved å bruke et kjølemiddel sprayet på huden på en aerosol måte eller som en væske i en sonde som plasseres på vevet.

Det er en fin måte å penetrere den underliggende hudstrukturen (epidermis og dermis) for raskt å fryse lesjonen som vorter og hudmerker.

Frysing av levende vev fører til at vannet i cellene utvider seg og sprekker opp og ødelegger dermed cellene og eventuelle virus i dem underveis.

Vorter og verrucas er i hovedsak det samme. Når vi refererer til verrucas, mener vi generelt vorter på føttene. Den eneste grunnen til at de ser annerledes ut enn de på hendene eller andre deler av kroppen er fordi å gå på dem får dem til å flate ut.

Begge er forårsaket av HPV-viruset (humant papillomavirus) som finnes i flere former, og hver enkelt kan være like vanskelig å bli kvitt.

Hvorfor bruke kryoterapi for vorter og verrucas?

Hovedgrunnen til å bruke kryoterapi mot vorter er at den er hurtigvirkende, trenger raskt inn og dreper HPV-viruset øyeblikkelig.

Etsende metoder som å male på salisylsyre kan være mye rotete og ta mye lengre tid å behandle effektivt. De kan også angripe den gode omkringliggende huden så vel som lesjonen, og selv om de kanskje ikke er like smertefulle, er de mer vilkårlige i bruken.

Ulempen med kryoterapi er at det kan være ganske smertefullt i utgangspunktet og ganske vanskelig å målrette området nøyaktig nok til å få en god frysing.

Faktisk er det ganske vanskelig for en fotterapeut/fotterapeut å få en effektiv frysing avhengig av metoden og utstyret som brukes. Noen ganger sprayer jeg kjølemediet inn i en kopplignende trakt som plasseres på huden og flytende bobler bort på overflaten til væsken har fordampet og en fin hvit sky av frossen hud vises.

Andre metoder inkluderer å spraye væsken inn i en semi-komprimert ullfilt som sitter fast på huden som holder på det flytende kryogenet og sakte slipper sin kalde temperatur på huden igjen til den har fordampet. Begge disse metodene bruker og -50°C kjølemiddel.

En annen enda mer alvorlig behandling kan imidlertid oppnås ved å bruke -200°C flytende nitrogensonde. Sonden fylles med flytende nitrogen og denne legges så på lesjonen.

Det er også noen aerosolbehandlinger som bruker -200 flytende nitrogen i små beholdere, og noen reseptfrie behandlinger bruker faktisk liten skumpute som væsken sprayes inn i, for eksempel Wartner.

Det finnes flere motprodukter som du kan bruke når du fryser vorter og verrucas, men jeg vil kun anbefale disse hvis du behandler små verrucas på føttene. Det krever ofte en kvalifisert lege for først å diagnostisere hva du skal fryse før du går i gang med noen behandling.

Fordeler og ulemper med Verruca Freezing

  • Raskt skuespill
  • Relativt billig og enkel å bruke
  • Kan være smertefullt
  • Kuldemediet trenger målretting

Kryoterapi bivirkninger

Det er bivirkninger ved bruk av en kryoterapi verruca-behandling. Som nevnt tidligere er en smerte. Noen mennesker, avhengig av smerteterskelen, kan finne dette mer enn bare et ekkelt stikk. Det avhenger også av utøveren, påføringsmetoden og lengden på verrucafrysen.

Ofte hvis ingen smerte kjennes i det hele tatt, kan det være at frysen rett og slett ikke har trengt dypt nok inn. Et kontrollsignal er ofte en hvit sky av frossen hud for å vise at vevet har iset.

Den andre bivirkningen av kryoterapi er blemmer. Fordi vevet fryses så dypt vil det ofte danne blemmer og danne en boble av hard hud fylt med væske. Hvis dette skjer er det viktig å ikke sprenge blemmen og etterlate et inngangspunkt for infeksjon.

Etter min erfaring er blemmedannelsen ofte et godt tegn for å vise at en dyp nok behandling er gitt og at resultatene på lengre sikt vil være positive.

Retningslinjer for kryoterapi

Hvis du bestemmer deg for å bruke en kryoterapi-vortebehandling, er det alltid viktig for deg å følge retningslinjene for kryoterapi gitt av produsenten. Jeg har alltid anbefalt deg å besøke en fotterapeut eller fotterapeut før behandling for å diagnostisere hva du behandler.

About the author

Add comment

By user

Recent Posts

Recent Comments

Archives

Categories

Meta