Supination – hva er det egentlig og hvordan kan jeg fikse det?

S

Hva er supinasjon?

Supinasjon i foten skjer normalt i gangsyklusen når foten går tilbake til en stabil posisjon før avskyvning. Overdreven supinasjon er assosiert med høye buer og er en tendens til at foten ruller utover…eller ikke beveger seg innover (pronerer) nok under gangsyklusen. Når hælen din løfter seg fra bakken og vekten beveger seg til fotballområdet og tærne for å presse kroppen fremover, oppstår en naturlig mengde supinasjon. Oversupinasjon kan føre til at du ser buebent ut.

Den naturlige bevegelsen som er det motsatte av supinasjon kalles pronasjon. Dette skjer når den ytre kanten av hælen din treffer bakken og foten ruller innover. Hvis overpronasjon oppstår under stående, kan en person virke kneed. Pronasjon og supinasjon er naturlige bevegelser i gangsyklusen din, men med overpronasjon eller oversupinasjon følger ofte fotproblemer.

Overpronasjon er mer vanlig enn oversupinasjon, men begge problemene må løses. For mye supinasjon forårsaker et problem fordi foten er dårligere i stand til å gi støtdemping. Det forårsaker også ekstra rotasjonskraft på føttene, leggen, knærne og lårene, og legger til ytterligere belastning på muskler, sener og leddbånd.

Hvilke problemer kan overdreven supinasjon forårsake?

Supinasjon gir ekstra belastning på både muskler og sener som stabiliserer ankelen. Dette kan føre til en rekke fotproblemer som kan omfatte:

– Ankelforstuinger

– Ligament brister

– Buesmerter

– Hælsmerter

– Knesmerte

– Hoftesmerter

– Ryggsmerte

– Liktorn og hard hud

– Achilles senebetennelse

– Beinskinner

– Stressbrudd

– Plantar fasciitt

– Metatarsalgi

– og mer…

Hvordan kan jeg vite om jeg oversupinerer?

For å se om supinasjon kan være et problem for deg, se på føttene mens du står for å se om det er en høy bue på innsiden av foten som ikke beveger seg mye mot gulvet når du står eller går. Dette er en ledetråd. Se også på skoene dine. Hvis skoene dine brukes mest på utsiden av sålen, spesielt rundt fotområdet, kan du ha overflødig supinasjon når du går.

En annen metode er å undersøke et vått fotavtrykk. Hvis området mellom hælen og fotballen bare viser en tynn stripe på utsiden (liteltåsiden) av foten og du ikke ser noe trykk i det hele tatt i bueområdet, kan supinasjon forekomme. Et normalt fotavtrykk bør ha en stripe som er omtrent halvparten av fotens bredde. Pronerte føtter fyller ofte fotavtrykket hele veien gjennom buen.

Kan jeg forebygge eller behandle supinerte føtter?

Overdreven supinasjon (eller pronasjon) er et biomekanisk problem og problem med fotjustering. En pedoterapeut eller fotterapeut kan fullføre en vurdering og ganganalyse for å bestemme den spesifikke justeringen og de biomekaniske problemene og foreskrive fotortos (buestøtter) for å hjelpe deg. Fot-ortotiske innleggssåler fungerer for å fordele vekten mer jevnt og for å korrigere eller imøtekomme unormal fotstilling. De er vanligvis det beste alternativet for behandling av supinerte føtter.

Ditt valg av fottøy er også viktig når supinasjon er et problem. Du bør søke etter sko som matcher fottypen din. En generell tommelfingerregel er mer stabilitet for pronatorer og mer pute for supinatorer, men rimelig skostabilitet er fortsatt viktig. Pass på at de har den mest passende størrelsen og ikke er for stramme eller for løse. Prøv sko på siste halvdel av dagen fordi føttene hovner litt utover dagen og blir litt større. Prøv også begge føttene, for den ene vil være litt større enn den andre og du bør passe til den større. Bruk sokkene du planlegger å bruke når du bruker skoene. Føtter med oversupinasjon har ofte høy vrist, så lisser er viktige for muligheten til å justere dette området. Løpesko pleier å være best for supinerte føtter for å gi en god kombinasjon av pute og stabilitet.

Dette er bare noen få tiltak som kan være nødvendige for å redusere risikoen for skade på grunn av supinasjon. En av de beste måtene å håndtere supinasjonsproblemer på er å bruke buestøtter eller fotortotika designet for høye buer eller supinasjon. Disse omfordeler trykket vekk fra trykkpunktene til supinerte føtter og gir bedre støtdemping. Spesialtilpassede fotortoser er et alternativ, men dyrt. De beste leverandørene av ortotika uten benkeplater tilbyr spesifikasjoner for ulike tilstander og ulike områder med smerte.

About the author

Add comment

By user

Recent Posts

Recent Comments

Archives

Categories

Meta