Toppidretter som forårsaker plantar fasciitt

T

Du elsker friluftsliv og vil heller være ute i de store åpne områdene og få litt trening enn å sitte ved et skrivebord på et kontor. Enten du alltid har vært aktiv i sport eller du har oppdaget en sport du elsker i eldre alder, er en aktiv livsstil bra for kroppens helse og for å slappe av sinnet. Trening hjelper en med å sove, forbedrer utseendet og reduserer risikoen for helseproblemer i fremtiden. Ved å delta i en idrett øker man imidlertid sjansene for å bli skadet.

Forstuede ankler, brukne og brukne bein, utslåtte tenner, hjernerystelser og smerter, gamle blåmerker og skraper er skader du mest sannsynlig har hørt om før og har kommet til å akseptere. Det er en annen vanlig og smertefull skade som er vanlig blant idrettsutøvere som deltar i idretter som involverer mye hopp og løping. Det kalles plantar fasciitt.

Hva er Plantar Fasciitis

Kort sagt er plantar fasciitis anstrengende overbruk av plantar fascia senen. Denne senen er plassert på bunnen av foten og forbinder hælbenet med den fremre delen av foten. Når dette tykke båndet av bindevev blir irritert, kan det oppstå ekstrem smerte som ligner på hælsporer. Vanlige symptomer inkluderer sterke hælsmerter først om morgenen, hælsmerter når man reiser seg fra sittende, stående lenge, etter trening eller strekk av foten og smerter når sidene av hælen eller fotbuen trykkes.

Sport som kan forårsake plantar fasciitt

Plantar fasciitt kan oppstå etter å ha deltatt i en rekke idretter. Aktiviteter som involverer kontinuerlig løping, plutselige bevegelser og hopp kan føre til at plantar fasciasenen blir overbrukt. Vanlige idretter som øker risikoen for skade inkluderer:

  • Løping

  • Fotball

  • Basketball

  • Lacrosse

  • Friidrett

  • Dansing

  • Fotball

  • Baseball

  • Tennis

Plantar fasciitt kan også oppstå i vintersport som ski og snowboard, samt være et resultat av hverdagslige vaner og aktiviteter som å stå eller stå på beina hele dagen på jobb.

Denne fottilstanden påvirker både mannlige og kvinnelige idrettsutøvere, så vel som tenåringsidrettsutøvere og eldre, erfarne idrettsutøvere.

Forebygging av plantar fasciitt

Å bruke riktig passende fottøy og løpe på flate, jevne overflater er de beste måtene å forhindre at denne fotskaden oppstår. I tillegg er fotinnleggssåler som gir buestøtte et godt alternativ for de som er mye på beina på jobb. Hvis du er en idrettsutøver, vil riktig, tilstrekkelig oppvarming og tøying før ens aktivitet også bidra til å minimere risikoen for skade.

Plantar fasciitt er forårsaket av overforbruk og dette kan oppstå når en idrettsutøver, spesielt langdistanseløpere, prøver å løpe for mye, for langt eller for fort uten skikkelig, gradvis oppvarming eller forberedelse. Hvis du er ny i en sport som løping, er det best å starte sakte og gradvis bygge opp distanse.

Sterke leggmuskler og styrking av andre muskler i foten og ankelen kan også redusere risikoen for skader.

Plantar fasciitt er et vanlig fotproblem som påvirker idrettsutøvere som deltar i en rekke idretter. De som ikke er idrettsutøvere kan også få denne smertefulle fottilstanden ved å være på beina hele dagen og gjøre mye stående. Langdistanseløping, fotball og fotball har vært idretter beryktet for å forårsake plantar fasciitt blant idrettsutøvere. Mange andre idretter kan øke risikoen for som følge av overdreven løping og hopping. Å løpe på flate, jevne overflater, bruke sko som passer godt, bruke buestøttende innleggssåler, strekke seg og starte sakte og gradvis med å bygge opp fart og distanse kan hjelpe forhindre plantar fasciitt fra å oppstå.

Hvis du har alvorlige hælsmerter som påvirker din daglige rutine og liv, planlegg en avtale med fotterapeuten din i dag og få lindring.

About the author

Add comment

By user

Recent Posts

Recent Comments

Archives

Categories

Meta