Vanlige hælplager

V

Føttene dine er viktige og når du opplever smerte eller ubehag som begrenser din evne til å bruke føttene, kan hverdagen bli vanskelig. Faktisk kan din generelle livskvalitet bli redusert.

Selv om noe galt med til og med lilletåen din, eller en blemme på hælen kan påvirke din riktige mobilitet negativt, er det ikke rart i hvor stor grad noe som hælsmerter kan gjøre.

Hvis du har smerter eller ubehag i hælen, er det mange årsaker. Hvis smerten er kronisk og alvorlig nok til å ha stor innvirkning på den daglige bruken av foten, anbefales det sterkt at du oppsøker en fotterapeut så snart som mulig.

For andre plager i hælsmerter kan du kanskje få lindring og behandling på en rekke måter fra tøyninger til ortoser.

Ikke alle hælsmerter kan behandles effektivt på samme måte. Det er derfor viktig å vite hva årsaken til hælplagen din er.

Nedenfor er vanlige hælplager som du kan lide av:

Stein blåmerke

Denne vanlige hælplagen oppstår når du tråkker på en hard eller skarp gjenstand som en stein eller rullestein. Et blåmerke på fettputen på hælen kan resultere, med noen, midlertidige mindre smerter og misfarging. Smerten forsvinner vanligvis med hvile.

Plantar fasciitt (Subcalcaneal smerte)

Ved plantar fasciitt blir vevsbåndet (fascia) som forbinder hælbenet med tærne betent og irritert. Smertene sitter under hælen og blir verre med de første skrittene om morgenen. Hælbeskyttere, medisiner og visse øvelser kan bidra til å redusere alvorlighetsgraden av smerte og betennelsesutbrudd.

Hælspore

Hælsporer dannes ofte som et resultat av kronisk plantar fasciitt. De er kalsiumavleiringer dannet på fascievevet. Det kan ikke være smerter forbundet med hælspore.

Smerte bak hælen

Smerter bak hælen kan ha flere årsaker, hvor den vanligste er en rift eller betennelse i akillessenen. Hælsmerten har en tendens til å bygge seg opp over tid og huden bak hælen kan bli tykk, rød og hoven.

Achilles senebetennelse

Akillessenebetennelse er en vanlig idrettsskade forårsaket av overforbruk av senen som forbinder leggmuskelen til hælbenet. Det kan oppstå skarpe, ødeleggende smerter fra baksiden av hælen.

Hælbeinbrudd

Det krever mye kraft og press for å knekke hælbenet. Fall fra stiger, hopp fra høye høyder og ofre for bilulykker er vanlige årsaker til brudd i hælbenet. Hælbrudd er smertefulle og alvorlige, og krever rask behandling, som vanligvis er rekonstruksjonskirurgi i hælen.

Hælbeinbrudd kan føre til fremtidige hælproblemer, inkludert kronisk smerte, hevelse, tap av bevegelse i foten og leddgikt.

Sprukne hæler

Hæler med alvorlig sprukket hud og åpne sår kan gjøre det vanskelig å gå, spesielt ved gniing av sko. Sprukket hud kan behandles ved å unngå sko med åpen rygg, vekttap og fuktighetsgivende lotion. Mens sprukne hæler ganske enkelt kan være tørr hud, kan det også være et symptom på diabetes og tap av fotens nervefunksjon.

Haglunds misdannelse

De med Haglunds misdannelse utvikler en beinforstørrelse på baksiden av hælen som forårsaker smertefull irritasjon og betennelse i bursa (den væskefylte sekken som ligger mellom akillessenen og hælbenet. Den beinforstørrelsen gnis også mot baksiden av sko, forårsaker blemmer.

Medial og lateral plantarnerveinnfangning

De som har konstante smerter uavhengig av om de står eller sitter og har smerter som blir verre ved å bevege ankelen, bruke visse sko eller fysiske aktiviteter som løping, kan ha medial eller lateral plantarnerveinnfangning. Med denne nerveklemmen blir nervene mellom bein, leddbånd og annet bindevev i foten klemt eller komprimert, noe som forårsaker nesten konstant smerte.

Tarsal Tunnel Syndrome

Ved tarsal tunnelsyndrom er det en prikking eller en nummenhet som oppstår ved hælen og beveger seg til tærne før den ender ved anklene. Ortotics, bedre sko, ankelstiver, fysioterapi og kirurgi er vanlige behandlinger for tarsal tunnel syndrom.

Hælsmerter kan være invalidiserende og i stor grad påvirke din mobilitet og livskvalitet. Det kan også være mange årsaker bak hælsmerter. Det er viktig å gjøre en avtale med fotterapeuten din for å finne ut hva som spesifikt forårsaker hælsmerter og for å lære om den beste, passende behandlingen.

About the author

Add comment

By user

Recent Posts

Recent Comments

Archives

Categories

Meta