Vanlige problemer med føttene

V

Føttene dine er viktige. Det er det som gir deg mobilitet og muligheten til å komme deg fra punkt A til punkt B. Føttene dine er også sårbare for skader og infeksjoner. Når noe ikke stemmer med føttene dine, merker du det. Selv noe så lite som en blister kan gjøre det vanskelig å gå og ha sko.

De fleste vanlige fotproblemene som er oppført nedenfor, kan unngås eller reduseres ubehaget med riktig fotpleie, som inkluderer hygiene og bruk av passende sko.

Blemmer

Blister er myke, klare væskefylte hudlommer som skyldes bruk av dårlig passende sko. Blemmer er ofte smertefulle og gjør det vanskelig å gå, løpe og ha sko. Vanlige blemmer kan stikkes med en sterilisert nål og tappes ut. Blodblærer, de som fylles med blod i stedet for den klare væsken, bør ikke poppes og tømmes.

Hammertoes

Hvis du har en eller to tær som krysses, peker i unormale vinkler eller er bøyd i midten av tåleddet, er sjansen stor for at du har hammer. Som blemmer er hammertoer vanligvis et resultat av dårlige sko. Innretningen og bøyningen av hammertoer kan korrigeres hvis den behandles tidlig. Hvis det går nok tid uten behandling, blir tåen permanent bøyd.

Clae Toes

De med kloåer har tær (med unntak av stortåen) som krøller seg opp i leddet der tærne og foten møtes og som krøller seg nedover i enden av tærne fra tåleddet. Dårlig tilpassede sko og nerveskader er vanlige årsaker til kloåer.

Bunioner

Hvis du har knuter, kan det være smertefullt å bruke sko. Bunions er plassert ved foten av stortåen, i leddet der stortåen kobles til foten. Denne leddet vokser skjevt, stikker ofte ut fra siden av foten og får stortåen til å snu innover. Dårlige sko, arvelighet, leddgikt, deformiteter og traumer er vanlige årsaker.

Inngrodde tånegler

Inngrodde tånegler er når tåneglens hjørner graver seg inn og vokser inn i huden i nærheten. Fotsopp, dårlig passform sko, feil skårne tånegler og unormal fotstruktur er vanlige årsaker.

Atletisk fot

Idrettsfot er en soppinfeksjon der kløende, brennende, skrellende, hvitt, flassende utslett vises på bunnen av føttene eller mellom tærne. Dårlig fothygiene som å ikke ha på seg eller bytte sokker og ikke vaske føtter er de største synderne.

Tånegl sopp

Tåneglssopp er lett å få øye på med misfargede, deformerte tånegler. Disse uattraktive tåneglene er et resultat av utilstrekkelig fotpleie og hygiene og utsetter føttene for fuktige, urene miljøer som bassenger og garderober.

Gikt

Gikt er en smertefull type leddgikt som ofte resulterer i rød, varm, hevelse og smerte rundt leddet i stortåen. Urinsyregikt skyldes opphopning av urinsyre, som kan forverres med visse matvarer, inkludert alkohol, sjømat og rødt kjøtt.

Liktorn og calluses

Liktorn og calluses er smertefulle, harde flekker av død hud som er et resultat av at benete områder av tær og føtter blir gnidd gjentatte ganger, vanligvis av stramme sko. Liktorn dannes ofte på sidene og på toppen av tærne, så vel som mellom tærne. Calluses dannes vanligvis på bunnen for hælen og fotballen.

Hælsporer og Plantarfasciitt

Både hælsporer og plantar fasciitt er smertefulle fotforhold som påvirker hælen. En hælspore er hvor beinstykker som vokser ved foten av hælbenet. Plantar fasciitt er den smertefulle betennelsen i fascia, senen som forbinder helvete og fotball.

Å ta vare på føttene er viktig. Regelmessig vask og tørking av føtter, bruk og bytte av sokker, tidlig behandling og bruk av passende sko kan bidra til å dempe dannelsen av mange av disse vanlige fotproblemene.

Hvis du opplever kroniske smerter og ubehag, anbefales det på det sterkeste at du planlegger en avtale med fotterapeuten din.

About the author

Add comment

By user

Recent Posts

Recent Comments

Archives

Categories

Meta